GREZ, VÄLKOMMEN

frgbjp

02.09.2016 - Visite d'un groupe suédois

02.09.2016 – Visite d’un groupe suédois

De vackra omgivnigarna (trakt, landskap) runt Grez sträcker sig fint pa vänstra stranden av le Loing”. Förr i tiden var Grez ett stort säteri som tillhörde hertigdömet av Nemours. Idag har Grez litet drygt 1500 invanare. Även om Grez idag är litet  (1297 hectar) den har en lang historia;

Det var bebott redan under förhistorisk tid och placerad pa vägen där renarna migrerade, mellan Dordogne och Skandinavien. Pa vänstra sidan av le Loing, hittade man resterna av ett stort romerskt bostadshus  men det täcktes över igen. Man upptäckte ocksa 1885  romerska stenkistor, sarkofager under golvet av det gamla  klostret som sedan blev skolgard och idag är garden till radhuset.

Under medeltiden Grez hade en viktig plats pa vägen  där stora mängder varor  som t.ex sandsten, virke, vin och spannmal fraktades till Paris.

Flera stadsportar skyddade Grez,’Porte de Paris’ satt pa den  norra sidan och en annan vid den gamla bron.

Av den medeltida byn aterstar bara tre byggnader samt gammla källarvalv med stentrappor som kan vittna om Grez betydelse under den tiden.

Stenbron är den äldsta av dessa monument , att ta sig över över le Loing var alltid en begränsning. Brons struktur påminner om Pont Neufs i Paris,( det var anledningen till att konstnären  Christo  kom och slog in bron i Grez först, i ett försök  att  övertyga Paris- politikerna att lata honom sla in Pont Neuf. )

Den har  flera gånger fatt betydande skador under landets turbulenta historia  men följande generationer har alltid varit angelägna om att fa den reparerad och renoverad, som till exempel efter andra världskriget.

Ganne-tornet (Tour de Ganne) ar fran 1100- hundra talet,och byggdes av Ludvig den tjocke ( Louis VI med smeknamnet den tjocke, ( 1108-1137)  som en del av de befästningar som byggdes för att skydda Ile de France ( den kungliga domänen) mot hertigen av Bourgogne och greven av Champagne.

Kyrkan Notre- Dame och Saint Laurent de Grèz  byggdes pa  samma ställe där det tidigare funnits at galliskt tempel  i  närheten av stadsporten tillägnad sankt Jakob.

Byggnaden är från omkring 1180 talet pa kung Philippe Augustes tid,ungefär samtida med att man anammade « liljan » som ett kungligt emblem .Man kan idag hitta den pa de gamla milstolparna av sten som kantar nationalväg 7 ( N7) .

Det var under 1800 -talet som Grez sur Loing tog emot huvudsakligen utländska målare som slog sig ned på Hotel Beauséjour(som blev Pension Laurent), och  på Hotel Chevillon eller hos privatpersoner, för att’ mala direkt’ utan skiss, en tradition som varade fram till början av 1900 talet.

Vi tror att  Jean Baptiste Camille Corot var en av de första att måla bron i Grez. Han följdes av många andra konstnärer som t.ex Giuseppe Palizzi, Chu Asï, Roderic O’Conor och Carl Larsson.

Skandinaver, amerikaner, britter, kanadensare, italienare, japaner, elever till Jules Bastien Lepage, Jean Léon Gérôme, Raphaël Collin, Carolus Duran eller William Bouguereau, de studerade ocksa pa ’ Académie Julian’ och Académie Colarossi under deras tid i Frankrike som förde dem fran Grez till  Giverny, Pont Aven och Saint Ives (Cornwall).

Ryktets vägar fungerade bra  bland konstnärerna och det är inte bara målare, utan ocksa författare, musiker och skulptörer som också kommer till Grez sur Loing.

Kommunens konstsamling i Grez sur Loing finns pa radhuset i Grez i väntan pa en bättre anpassad lokal där konstverken kan  komma till sin rätt.